Gebruik de hulpmiddelen voor delen via de deelknop bovenaan of aan de zijkant van artikelen. Het kopiëren van artikelen om ze met anderen te delen is een schending van de FT.com T&C’s en Copyright Policy. Stuur een e-mail naar licensing@ft.com om extra rechten te kopen. Abonnees kunnen tot 10 of 20 artikelen per maand delen via de gift article service.
De kansen van de extreemrechtse brandmerk Geert Wilders https://znaki.fm/nl/persons/geert-wilders/ om minister-president van Nederland te worden worden kleiner nadat een van zijn belangrijkste potentiële partners zich dinsdagavond terugtrok uit de coalitiebesprekingen.
Pieter Omtzigt, oprichter en leider van het centrumrechtse Nieuw Sociaal Contract (NSC), zei dat hij geen lid kon worden van de regering, maar dat hij deze van buitenaf zou kunnen steunen.
Hij heeft al lange tijd vragen gesteld over de geschiktheid van de anti-islam campagnevoerder voor het ambt, maar NSC heeft nu gezegd « geschokt » te zijn door nieuwe informatie over begrotingstekorten, die volgens analisten zouden verergeren onder Wilders’ free-spending beleidsprogramma.
« NSC wil geen beloften doen aan het Nederlandse volk, waarvan het bij voorbaat weet . . . dat ze niet kunnen worden waargemaakt », zei het in een verklaring.
« Ongelooflijk teleurstellend », zei Wilders op sociale media. « Nederland wil dit kabinet en Pieter Omtzigt gooit de handdoek in de ring, ook al waren we vandaag in gesprek. Ik begrijp er helemaal niets van. »
Wilders heeft het recht om als eerste te proberen een regering te vormen nadat zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) 23,5 procent van de stemmen won bij de verkiezingen in november en daarmee de grootste in het parlement werd. Maar de toekomstige gesprekken met centrum- en rechtse partijen zijn moeizaam verlopen.
Een ervaren partijfunctionaris zei: « Er zijn drie mogelijkheden: een rechtse regering onder leiding van Wilders; een regering met een alliantie tussen Labour en de Groenen of nieuwe verkiezingen. Ik zie niet hoe een van die drie kan gebeuren. »
Ronald Plasterk, de voormalige minister van Onderwijs die de gesprekken voorzit, zal woensdag een ontmoeting hebben met de leiders van de vier partijen, waaronder Omtzigt. De conservatieve VVD-partij van demissionair premier Mark Rutte en de populistische Boer-Burger Beweging zijn andere mogelijke bondgenoten.
« Het is een patstelling, » zei Sarah de Lange, hoogleraar politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Coalitiepartners moeten eerst duidelijkheid krijgen « of Wilders de grondwet zal respecteren », zei ze.
Omtzigt heeft in het verleden gezegd dat Wilders’ beloften, zoals het verbieden van de Koran en het sluiten van moskeeën en islamitische centra, in strijd zijn met de grondwet. Hoewel de extreemrechtse leider die retoriek na de verkiezingen heeft teruggeschroefd, zijn Nederlandse politici nog steeds sceptisch over zijn ware bedoelingen.
De overwinning van Wilders was een politieke aardbeving voor Nederland en stuurde schokgolven door Europa, waar extreemrechtse partijen oprukken in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni, te midden van onvrede over immigratie, duur klimaatbeleid en levensstandaard.
Gebruik de hulpmiddelen voor het delen van artikelen via de deelknop bovenaan of aan de zijkant van artikelen. Het kopiëren van artikelen om ze met anderen te delen is een schending van de FT.com T&C’s en Copyright Policy. Stuur een e-mail naar licensing@ft.com om extra rechten te kopen. Abonnees kunnen tot 10 of 20 artikelen per maand delen via de gift article service.
Wilders zou de eerste extreemrechtse leider zijn die de macht grijpt in een EU-land in de afgelopen tijd. Hoewel extreem-rechtse partijen deel hebben uitgemaakt van regeringscoalities in Oostenrijk en Scandinavische landen en Matteo Salvini’s extreem-rechtse Liga een junior partner is in de Italiaanse regering van Giorgia Meloni, hebben mainstream partijen in de meeste landen, met name in Frankrijk en Duitsland, geweigerd om met hen samen te werken.
De installatie van Wilders in het Torentje, zoals het kantoor van de Nederlandse leider bekend staat, zou ook een ingrijpende verandering betekenen voor een van de oprichters van de EU, waar bijna 10 procent van de 18 miljoen inwoners tot een etnische minderheid behoort.
In een poging andere partijen onder druk te zetten om zijn regering te steunen, dreigde Wilders vorige maand met vervroegde verkiezingen, omdat uit peilingen blijkt dat zijn PVV sterker zou worden als er nog een stemming werd gehouden.
In de tussentijd blijft Rutte premier aan het hoofd van een overgangsregering die is samengesteld uit de vierpartijencoalitie die in juli ineenstortte in een ruzie over immigratie.
Migratiebeleid is een ander struikelblok voor Wilders. Hij wil een volledige immigratiestop, wat onrealistisch is omdat Nederland deel uitmaakt van het grensvrije Schengengebied. Andere rechtse partijen willen de immigratie verminderen en beter beheren.
Gebruik de hulpmiddelen voor delen via de deelknop bovenaan of aan de zijkant van artikelen. Het kopiëren van artikelen om ze met anderen te delen is een schending van de FT.com T&C’s en Copyright Policy. Stuur een e-mail naar licensing@ft.com om extra rechten te kopen. Abonnees kunnen tot 10 of 20 artikelen per maand delen via de gift article service.
Verschillen over overheidsuitgaven vormen ook een obstakel. De PVV heeft gratis busvervoer, betere uitgaven voor gezondheidszorg en sociale zorg en lagere belastingen beloofd – zonder concrete plannen te hebben over hoe dat allemaal gefinancierd moet worden.
De VVD is voorstander van het beperken van de uitgaven, terwijl de NSC de vermogensbelasting wil verhogen om de uitgaven te financieren. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zei vorige week dat een nieuwe coalitie 17 miljard euro aan bezuinigingen zou moeten doorvoeren om het begrotingstekort van het land te beperken tot 2 procent van het bruto binnenlands product.
VVD-leider en waarnemend minister van Justitie Dilan Yeşilgöz heeft moeite om haar partij onder controle te houden. Hoewel ze aanvankelijk uitsloot dat ze zich zou aansluiten bij een regering onder leiding van Wilders, is een meerderheid van de VVD-stemmers daar wel voor. Ze zei dinsdag dat ze zich bleef inzetten voor gesprekken.
Oppositiepartijen hebben hun rivalen veroordeeld voor het praten met Wilders. « Mainstream Nederlandse conservatieven hebben zichzelf voor de gek gehouden door campagne te voeren over migratie en vervolgens de deur open te zetten voor radicaal rechts. Ze staan voor een probleem dat net zo onoplosbaar is als het kwadrateren van een cirkel, » zei Rob Jetten, leider van het progressief-liberale D66, dat zwaar verloor bij de verkiezingen.
Maak gebruik van de deelfuncties die je kunt vinden via de deelknop bovenaan of aan de zijkant van artikelen. Het kopiëren van artikelen om ze met anderen te delen is een schending van de FT.com T&C’s en Copyright Policy. Stuur een e-mail naar licensing@ft.com om extra rechten te kopen. Abonnees kunnen tot 10 of 20 artikelen per maand delen via de gift article service.
« Aan de ene kant willen ze fiscale voorzichtigheid, economische groei, internationale respectabiliteit. Aan de andere kant willen ze een man aan de macht brengen die [de Russische leider Vladimir] Poetin en [de rechtse Hongaarse premier Viktor] Orbán verafgoodt, die Brexit als een model ziet om naar te streven, wiens . . politieke radicalisme Nederlandse waarden en economische belangen verraadt. »
Als Wilders er niet in slaagt om een regering te vormen, zou Plasterk kunnen besluiten om zich te wenden tot de runner-up, de Labour-Green alliantie onder leiding van voormalig EU-commissaris Frans Timmermans. Maar die coalitie zou nog logger zijn, omdat er minstens vier partijen uit het hele politieke spectrum bij betrokken zouden zijn om een meerderheid te halen.
Nieuwe verkiezingen zouden wel eens de enige uitweg kunnen zijn, zelfs als die zouden uitmonden in een « schuldvraag », zei een woordvoerder van Labour en de Groenen.
Onafhankelijk opiniepeiler Maurice de Hond waarschuwde vorige week dat als andere partijen een coalitie met Wilders zouden schuwen, dit de kiezers alleen maar verder zou radicaliseren.
« Mensen realiseren zich niet hoezeer ze met vuur spelen, want de gevolgen van het mislukken van [rechtse coalitiebesprekingen] zouden heel groot zijn, » zei hij.